Еднофамилна къща

Местоположение: гр. Габрово

Площ на фасадата: 90m2

Инвеститор: Д-р Янко Колев

ИТИС: Фасадна система Премиум

Използвани материали:
- Кнауф лепило за термоизолационни плоскости: Klebespachtel M
- Каменна минерална вата Кнауф Инсулейшън: FKD-N Thermal, 10cm
- Кнауф лепило за армиране и шпакловане: Klebespachtel M
- Кнауф армираща мрежа: Стъклотекстилна мрежа Knauf 145g/m2
- Кнауф грунд за фасадна мазилка: Quarzgrund 1616
- Кнауф фасадна мазилка: Conni S 1,5 1616

„Устойчиви заедно“ -изключително точно, професионално, доброжелателно патньорство с отличен резултат

Участници от кампанията „Устойчиви заедно – 2022“ разказват своите впечатления от процеса по полагане на фасадна изолация и ефекта от нея година по-късно.

Срещаме се с Д-р Янко Колев от Габрово, собственик на еднофамилна къща, участник в кампания „Устойчиви заедно – 2022“. Изминала е една година от полагането на фасадна изолация на неговия дом и ние го питаме какви са личните му впечатления и впечатленията на неговото семейство.


Каква беше вашата мотивация да участвате в „Устойчиви заедно – 2022“ и да положите системата за фасадна топлоизолация с каменна вата на Кнауф България и Кнауф Инсулейшън?

На първо място – очакванията за по-добра организация и контрол на качеството. Бригадата, която полагаше фасадната изолация, беше наета от мен, но разчитах на квалифицираната помощ от специалистите на Кнауф България и Кнауф Инсулейшън. Целта ми беше да оправдая до максимално висока степен инвестицията си. Това, което ме привлече, беше контролът и евентуалното обучение на бригадата и по-високата ефективност на резултата дългосрочно.
Консултантите надминаха очакванията ми, контролът беше на ниво – изключително точно, своевременно, поетапно, доброжелателно и услужливо партньорство с изпълнителите!
Преди да започнат работа, казах на майсторите, че ще участвам в такава кампания и те дойдоха много подготвени – бяха изгледали всички клипове на Кнауф и Кнауф Инсулейшън по темата, бяха потърсили пълна информация за фасадната изолация с каменна вата – видеа, статии и др. Това си беше приятна изненада.

От полагането на изолацията на къщата е минало малко повече от година, затова питаме г-н Колев да сподели, открива ли промени, свързани с микроклимата и комфорта в дома си.

Да, определено може да говорим за промяна и повече комфорт. Цялата къща е по-топла в студените месеци. Навсякъде е еднакво топло, няма разлика в температурата между различните помещения. Особено голяма промяна след изолирането се усеща в банята – разпределението ни е такова, че банята е с външни стени и в нея беше доста хладно, а след използване на банята, кондензът се задържаше дълго време. Сега е чувствително по-топла от преди. Банята изсъхва много по-бързо и кондензът изчезва.

Как се е променила консумацията на отопление или климатизация откакто имате фасадна изолация?

Има голяма разлика, изчезнаха сериозните сметки. Трудно ми е да преценя точно колко, защото ние използваме различни начини за отопление – ток, камина с дърва.

Как оценявате ефекта на звукоизолация след полагане на системата? Ограничи ли се шумът отвън?

О, това е много важен въпрос за нас. Макар че зад нас е гора, пред къщата минава основна улица, а в непосредствена близост е доста натовареният и шумен виадукт, който построиха като връзка между Габрово и Шипченския проход.
След като положихме системата, външните звуци станаха съвсем приглушени, почти не ги чуваме. По този повод искам да отбележа, че към къщата има пристройка, която преди години изолирахме с фибран – там звуците се чуват осезаемо повече.

Д-р Колев коментира намаляването на влажността в дома му след полагане на изолационната система. Твърди, че за повече от година (откакто е положена изолацията) абсолютно никъде не е забялазвал поява на влага или конденз. Както споделя – дори банята е изсъхнала. По неговите думи „къщата диша“.

Как се получи външният вид на фасадата?

Външният вид е чудесен, изпращам ви актуални снимки – година след полагане на изолацията. Няма никаква промяна в цветовете и структурата на мазилката. След дъждовния период беше изцапана на две места и я измих буквално с маркуча, нямаше никакъв проблем – изми се идеално без следа.
Радвам се да споделя това, защото имам база за сравнение. Пристроената част на къщата е измазана по-рано с друга мазилка, която със сигурност не беше Кнауф. Две-три години по-късно вече е видимо избеляла. Вероятно ще търся начин да измажа и пристройката с мазилката на Кнауф, с която направихме фасадната изолация.
Тук искам да добавя и една препоръка. Представителите на Кнауф не успяха да ми предложат подходящ цвят мазилка за основата (цокъла) под изолацията и се наложи да търсим от друго място. Препоръчвам да се помисли за по-богата гама цветови съчетания за мазилката на къщата и мазилката на цокъла.
Сега е моментът да опровергая един неверен слух. Бяха ме предупредили, че тъй като живеем буквално в гората, има опасност във ватата да се заселят гризачи или други вредители. Не сме имали никакви проблеми – нито с гризачи, нито с насекоми. Предполагам, че и котката ни играе роля тук (смее се).

Каква е Вашата крайна оценка за ефективността на системата за фасадна топлоизолация?

Отличен ефект! Ефективността надхвърли очакванията и изискванията ни.

Забелязали ли сте промяна по отношение здравето Ви и на Вашето семейство?

Скоро коментирахме с Ива – моята съпруга, че нейните алергии не са се проявявали от доста време, но не мога да кажа категорично, дали този факт се дължи само новата изолация.

Има ли нещо, което бихте желали да сте знаели преди да направите фасадната изолация?

След като вече знам повече по темата, определено предпочитам ватата пред други изолационни материали. Освен всичко, за което говорихме, бих посочил като едно от най-важните качества това, че е негорима. В нашата къща има много дървен материал: конструкции, ламперии, дюшемета и др.
Искаше ми се да направя фасадната изолация по-рано, но ме спираше единствено факторът цена. Изчаках без да мисля за други варианти.
Кампанията на Кнауф и Кнауф Инсулейшън ни даде решаващ аргумент, че всички строителни правила ще се спазват и всички необходими продукти от системата ще се вложат по предписание – нищо няма да се спести. Мисля, че това е най-важно за добрия краен резултат и че това е големият плюс на кампанията!
Сега, година по-късно, виждам, че парите, които вложих, се възвръщат с всеки изминал месец, а ние определено живеем по-добре.

Бихте ли препоръчали системата за фасадна топлоизолация на Кнауф и Кнауф Инсулейшън на други собственици на къщи?

Хвалил съм се от ефекта на много хора, а на двама мои приятели съвсем конкретно препоръчах да си направят изолация на къщата с точно тази система.
Чудесно е, че в интернет има много добре представена и лесно достъпна информация за неспециалисти като нас. Бих препоръчал да има повече конкретни материали и при дистрибуторите, за да може човек да е сигурен, че купува правилните материали за системата, когато е в съответния склад/магазин.

От къде научихте за кампанията за фасадна топлоизолация?

Аз видях реклами във Фейсбук, разгледах сайта на кампанията и след това се консултирах с приятел, който работи в строителния бранш и познава добре различните материали и новите технологии.
Още нещо, което ми направи добро впечатление и ми спечели доверието – хубаво е, че сайтът е на тема фасада и фасадна изолация, а не просто реклама на марката на даден производител. Човек търси решение според намеренията и плановете си и ако не е специалист, няма да знае нито кои марки, нито кои конкретни продукти да използва.